Putukaküpsised
Õunauputuse puhul tegin õunamahla. Pressijääke oli kahju niisama kompostrisse panna ja tuli mõte teha küpsiseid.
- Õunapressijääki (võib ka kasutada riivitud õuna või porgandit, millest on mahl välja pressitud)
- Mandlijahu
- Kiirkaerahelbeid
- 10% putukajahu
- Pähkleid
- Võid
- Muna
- Suhkrut
- Kaneeli, piparkoogi maitseainet, ingveri pulbrit, kardemoni, kakaod
Kui kasutad õunapressijääki, siis purusta see köögikombainis peenemaks. Alternatiivina võid riivida õunad/progandid peene riiviga ja mahla välja pressida.
Ca 300g massile lisa ca 100g sulatatud võid ja 2 vahustatud muna.
Kuivaineid lisa sõltuvalt õuna/porgandi massi kogusest ja niiskusest, et saavutada tihke konsistent. Tainas peab hoidma vormi ja olema käte vahel töödeldav, aga siiski ka veidi "niiske". Arvesta, et pigem tuleb tainast rohkem, kui vähem, seega ära õuna/porgandi massi kogusega üle pinguta.
Kui lisad näiteks 200g mandlijahu ja 300g kaerahelbeid, siis lisa 50g putukajahu.
Maitsesta meelepäraste vürtsidega ja/või kakaoga. kakao omad olid mu lemmikud. Tainas võiks olla pigem maitsekam, kui mahe, sest kaerahelves tasandab maitset.
Lase taignal tõmmata umbes tund aega toas ja pane siis külmikusse tahenema ca 30min või seni kuni on piisavalt jahtunud. Vormi pallid ja vajuta ahjuplaadile lamedaks. Mida õhemaks vajutad, seda krõbedamad küpsised jäävad. Küpseta 150*C juures 20-50 min sõltuvalt suurusest ja paksusest.
Lase jahuda ja ööpäev rätiku all seista ja tõmmata. Pikemalt saab edukalt säilitada sügavkülmas ja sulatades on maitse endiselt imehea.