Putukaküpsised
Õunauputuse puhul tegin õunamahla. Pressijääke oli kahju niisama kompostrisse panna ja tuli mõte teha küpsiseid.
- Õunapressijääki (võib ka kasutada riivitud õuna või porgandit, millest on mahl välja pressitud)
- Mandlijahu
- Kiirkaerahelbeid
- 10% putukajahu
- Pähkleid
- Võid
- Muna
- Suhkrut
- Kaneeli, piparkoogi maitseainet, ingveri pulbrit, kardemoni, kakaod
Kui kasutad õunapressijääki, siis purusta see köögikombainis peenemaks. Alternatiivina võid riivida õunad/progandid peene riiviga ja mahla välja pressida.
Ca 300g massile lisa ca 100g sulatatud võid ja 2 vahustatud muna.
Kuivaineid lisa sõltuvalt õuna/porgandi massi kogusest ja niiskusest, et saavutada tihke konsistent. Tainas peab hoidma vormi ja olema käte vahel töödeldav, aga siiski ka veidi "niiske". Arvesta, et pigem tuleb tainast rohkem, kui vähem, seega ära õuna/porgandi massi kogusega üle pinguta.
Kui lisad näiteks 200g mandlijahu ja 300g kaerahelbeid, siis lisa 50g putukajahu.
Maitsesta meelepäraste vürtsidega ja/või kakaoga. kakao omad olid mu lemmikud. Tainas võiks olla pigem maitsekam, kui mahe, sest kaerahelves tasandab maitset.
Lase taignal tõmmata umbes tund aega toas ja pane siis külmikusse tahenema ca 30min või seni kuni on piisavalt jahtunud. Vormi pallid ja vajuta ahjuplaadile lamedaks. Mida õhemaks vajutad, seda krõbedamad küpsised jäävad. Küpseta 150*C juures 20-50 min sõltuvalt suurusest ja paksusest.
Lase jahuda ja ööpäev rätiku all seista ja tõmmata. Pikemalt saab edukalt säilitada sügavkülmas ja sulatades on maitse endiselt imehea.
Putukaomlett
Valgurikas kiire ja lihtne hommikusöök.
- Lõika sibul ja paprika või muud soovitud köögiviljad kuubikuteks ja prae õlis.
- Blenderisse löö lahti 2 muna, supilusikas maitsestamata jagurtit, 1 tl putukajahu ning soola ja pipart maitse järgi.
- Blenderda 30 sek ja vala pannile.
- Küpseta madalal kuumusel kaane all ca 7 min, vajadusel keera ringi vahepeal.
Ja ongi valmis serveerimiseks. Head isu!
Putukamisu ehk tiramisu putukajahuga
On teada tuntud tõde, et valgud tekitavad täiskõhu tunde pikemaks ajaks. Sellest ajendatult tuli ka idee lisada tiramisu kreemi sisse putukajahu. Mõeldud, tehtud. Lootus oli, et kreemine tektuur ühtlustab putukajahu kergelt teralise ja õrna kõrvalmaitse. Ja nii läkski. Meil peres kõik sõid ja kiitsid. Mis peamine, teist tükki keegi naljalt haarama ei läinud. :)
Retsept:
- 400g Mascarpone toorjuustu
- 200g vahukoort
- keelekese küpsiseid
- 3 kuhjaga supilusikat putukajahu
- kohvi
- kakaopulbrit (kreemi sisse ca 1sp ja peale raputamiskes)
- karamelli- ja agaaviasiirupit maitse järgi
- alkoholi (nt tumedat rummi) võib asendada ka alkovaba essentsiga
Vahusta vahukoor, sega kokku toasooja mascarpone'iga. Lisa putukajahu ja kakaopulber. Lisa tume rumm või essents ja kohvi nii palju, et kreem saavutaks vedelama konsistentsi, kuid siiski hoiaks vormi.
Immuta keelekese küpsised kohvis (kohvi võib juba ka maitsestada meelepäraselt karamellisiirupi ja/või tumeda rummiga). Aseta küsised kandilise koogivormi põhja (ma tegin ümmargusega ja pidin veidi küpsiseid poolitama). Lisa kiht kreemi ja immutatud küpsised teistpidi. Korda seni kuni kreemi jätkub. Puista peale läbi sõela kakaopulbrit. Lase külmikuss tõmmata vähemalt paar tundi ja kõige parema maitse saavutab järgmiseks päveks.
Head maiustamist!
Proteiinipuder
Tegin korraliku trenni jõuasaalis, sest teadsin, et järgmine päev ei saa minna trenni. Peale trenni koju jõudes sõin tavalise õhtusöögi. Paar tundi hiljem tunnen, et kõht on ikka väga tühi ja see vana sõber magusaisu on jälle platsis. Kodus midagi magusat polnud, küll aga oli tatart veidi õhtusöögist järgi jäänud. Panin selle pannile soojenema, külmkapis oli ka lahtine purk ube, lisasin need ja siis tuli mõte, et võiks ju proovida putukajahu ka lisada. Mõeldud tehtud. Alguses läks tatar väga kuivaks kui jahu lisasin. Õnneks leidus külmkapis merevaiku ja sweet chilli kastet ning see tegi konsistentsi mõnusaks kreemjaks.
Pean tunnistama, et puder maitses väga hästi ja oli parajalt tummine. Andsin ka elukaaslasele proovida ja palusin tal ära arvata, mis seal sees on. Kõik komponendid peale putukajahu arvas ära. Kui ütlesin, et panin ikka putukajahu ka, siis tema üllatus oli suur, et maitsest polegi üldse tunda. Tõesti, putukajahu maitse ühtlustus teiste maitsetega nii, et eristada polnud seda võimalik.
Kõht said tõesti täis, magusaisu oli läinud ning isegi järgmisel hommikul ärgates polnud toit esimene asi, mille järgi oleks läinud. Tavaliselt peale raskemat tenni olen järgmisel päeval väga näljane.
Retsept:
- Keedetud tatrahelbed või tatratang. Kogus vastavalt oma soovile.
- Konservoad, lisada vastavalt tatra kogusele ja maitseeelistusele. Mulle meelib kui ube on pigem vähe.
- Putukajahu, sõltuvalt tatra kogusest. Mina lisasin 1 supilusika.
- Merevaiku või toorjuustu kreemisema struktuuri saavutamiseks ning putukajahu teralise tekstuuri ühtlustamiseks
- Maitseks nt mango sweet chilli kastet.
- Kõrvale sobivad ka spinati lehed vms.
Foto unustasin muidugi teha, aga siis ongi põhjust uuesti seda toitvat rooga.
Smuuti kui toidukorra asendaja
Regulaarususe ehk 3 põhitoidukorra ning 1-3 vahepala hoidmine polegi alati nii lihtne. Hommikul ärgates pole sageli tahke toidu järgi veel isu, haaratakse suhkrurikas kohvi, mis nö tühjad kalorid ehk keha saab sealt küll süsivesikute näol (kui on lisatud suhkrut või piima) energiat, et toimida, kuid puudu jäävad vajalikud mikrotoitained nagu vitamiinid ja mineraalid. Lõuna ajal on töö kiire ning läheb põske magus komm, mis tõstab veresuhkru kõrgele ning petlikult ongi tunne, et kõht polegi enam tühi, kuid tegelikult keha on juba toitainete defitsiidis. Õhtul tullakse sageli koju ning siis süüakse head ja paremat kogu päeva eest ja rohkemgi.
Olen olnud ise smuutide fänn juba pikalt, sest mulle meeldib peale soolase toidu söömist võtta peale väike magusaamps. Smuuti on hea alternatiiv võimaldades rahuldada magusaisu hoopis tervislike köögi- ja puuviljadega nii, et keha saab ka vajalikke vitamiine ja mineraale. Putukajahuga tegelema hakates tundus loogiline lisada seda ka smuutile. Mõeldud - tehtud. Küll aga oli mu üllatus suur, kui mitme tunni möödudes oli kõhu ikka veel täis. Varasemalt on pigem olnud nii, et kui smuutit tühja kõhu peale joon siis ca 1h pärast tahaks juba midagi tahket süüa. Nüüd aga olengi vahel asendanud kogu söögikorra hoopis smuutiga, kui see sisaldab putukajahu. Lihtne, kiire ja tervislik!
Smuutisid saab teha kõikvõimalikust toorainest. Sageli kasutan ise kappi seismajäänud kraami. Minu vaieldamatu lemmik on aga järgmine:
- Pool banaani
- Peotäis spinatit/jääsalatit/rukolat
- Natuke külmutatud marju enda valikul
- Tunde järgi petti (võid asendada taimse piimaga) ja apelsini mahla
- Vett
- 1 kuhjaga tl putukajahu
- Blenderda 1-2 min
- Peale võid kaunistuseks puistata küpsisepuru